Att tänka på när du väljer mäklare

Funderar du på att sälja ditt hus eller din lägenhet? Då kommer du sannolikt att ta kontakt med en mäklare inom den närmaste framtiden. Men det finns några saker du bör överväga innan du skriver på några kontrakt.

Det viktigaste är att du träffar flera mäklare innan du bestämmer dig, så att du har något att jämföra med. En bra idé kan vara att söka på tidigare sålda objekt i ditt område, och se vilka mäklare som har anlitats ofta – sannolikheten är att de har mycket erfarenhet av att göra bra affärer där. Titta också på slutpriserna. Utifrån detta kan du välja ut tre eller fyra mäklare att träffa för att diskutera arvode och för att få en känsla för dem som personer. Det är mycket viktigt att magkänslan stämmer och att du har förtroende för din mäklare.real-estate-agent-28776_640

En sak som kan ge dig en känsla för om du har valt rätt mäklare eller inte är vilka saker han eller hon uppmärksammar i ditt hem som säljargument. Om du till exempel tycker att balkongen eller ditt bubbelbadkar är de bästa delarna av ditt boende, men mäklaren tycker att ni ska argumentera för planlösningen eller läget, kanske du ska välja en annan mäklare. Det är viktigt att ni kommer överens. Samtidigt ska du inte helt bortse från mäklarens yrkeskunskap – kanske har han eller hon rätt? Överväg detta innan du tar något beslut.

En annan sak som ni bör diskutera är hur din bostad kommer att marknadsföras. Titta gärna på andra annonser från samma mäklare för att se om du tycker om upplägget, men diskutera även din bostad specifikt, till exempel om mäklaren kommer att använda sig av sociala medier, hur fotograferingen kommer att gå till och i vilka tidningar annonsen kommer att publiceras. Se också till att du vet vad som händer i det värsta tänkbara scenariot, nämligen att din bostad inte blir såld. Hur länge har mäklaren ensamrätt till försäljningen, det vill säga, när kan du anlita en annan mäklare? Och hur ser villkoren ut kring uppsägning av avtalet?

När du har bestämt dig, men innan du ingår ett uppdragsavtal, kan det vara bra att kontrollera att mäklaren är registrerad och att han eller hon inte har fått några varningar. Detta gör du på Fastighetsmäklarinspektionen.

 

Taggar: , ,

 

Dela