Att tänka på när man köper hus i Spanien

Fler och fler svenskar köper hus och lägenheter i Spanien. Att investera i en bostad har både risker och enorma möjligheter. Därför är det viktigt att veta om vad man sysslar med, för att minska risken och öka möjligheterna.

Var påläst inför köpet

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är enkelt: att vara påläst. Det här är alltid viktigt, och inför ett bostadshus nere i Spanien är det extra viktigt att vara vaken på sina förutsättningar.

Det är dock både logiskt och lättare sagt än gjort. Vad är det egentligen man som köpare behöver vara uppmärksam på? Det är en rimligare fråga. Först och främst bör man göra en övergripande översyn när det kommer till de allmänna bostadspriserna. Framför allt där man tänker köpa en bostad.

Handlar det om att köpa en lägenhet i Madrid är det klokt att titta på olika stadsdelar och vad man generellt får för typ av lägenhet beroende på pris. Samma sak gäller om du ska köpa hus i Benidorm. Vad brukar två miljoner ge generellt till exempel? Då kan man jämföra och se ifall de aktuella priserna är rimliga.

Ta hjälp på svenska om du behöver

Att hålla koll på övriga kostnader, såsom elförbrukning, är klokt. Men även att se över vad det är för område man är på väg att köpa sig in i. Kan det vara så att det är ett välkänt dåligt område? Stökigt med många turister under stora delar av året? Eller är det ett lugnt område, bra för barnfamiljer?

I vissa fall kan språket vara något som ställer till det. Det är därför bra att veta om att det finns gott om svenska advokater och mäklare nere i Spanien. Det här kan vara till stor hjälp. Framför allt för den som inte kan spanska.

 
 

Dela