Fastighetsmäklare

Det är bra att känna till att yrket fastighetsmäklare är reglerat av staten sedan 1984. De som har behörighet att förmedla fastigheter på ett yrkesmässigt är registrerade fastighetsmäklare och advokater.

 

Vad är en fastighetsmäklare?
Per definition är en fastighetsmäklare en person som har som yrke att förmedla fastigheter. Det kan även handla om förmedling av tomträtter, delar av fastigheter, byggnader på annans mark/fastighet. Till det kommer förmedling av bostadsrätter, andelsrätter avseende lägenheter, arrenderätter, hyresrätter och ägarlägenheter.

 

Myten & verkligheten
Många ser det kanske som att fastighetsmäklaren har ett glamoröst och välavlönat jobb. En bild som kan förstärkas av det växande utbudet av populära mäklarprogram på tv. Miljonbonusar och champagne – det tillhör myten.

I verkligheten är det ett riktigt slityrke. Många mäklare har långa arbetsdagar, upp till 12 timmar. Som mäklare arbetar man ofta med visningar på kvällstid, då köpare slutat arbeta för dagen och helger då köparna är lediga. Under resten av arbetsdagen träffar man potentiella kunder, går husesyn i presumtiva objekt. Man tar bilder eller har med sig firmans fotograf. Annonser skapas och man sitter i telefon med både presumtiva kunder och deras eventuella köpare. Man arbetar med upprättande av avtal och deltar vid köpavslut.

Det är bara under de första tre till fem månaderna som mäklaren har en garantilön därefter baseras den på provision. Alltså, provisionen baseras enbart på sålt objekt beräknat i procent av försäljningspriset. Så inkomsten ökar med antal sålda objekt. Stor omsättning på fastighetsmarknaden kan leda till högre inkomster för mäklarna. En sjunkande omsättning leder till på motsvarande sätt till lägre inkomster. En marknad i mer eller mindre stiltje kan reducera mäklarens inkomster rejält och leda till att mäklare helt enkelt slås ut från marknaden.

Fastighetsmäklarbranschen kännetecknas av stenhård konkurrens och utslagning förekommer även i för branschen goda tider.Fastighetsmäklare 1

 

Fler kvinnor väljer att bli fastighetsmäklare
Trots de hårda villkoren väljer allt fler kvinnor att utbilda sig till mäklare.

År 2009 visade statistik från statliga Fastighetsmäklarnämnden att över hälften av alla mäklare i Sverige var kvinnor i åldersgruppen upp till 40 år.

Den ökande trenden, att alltfler kvinnor arbetar som fastighetsmäklare har fortsatt öka sedan dess.

Enligt en rapport från Fastighetsmäklarinspektionen var under 2013, 44,1 procent av totalt 6 690 registrerade fastighetsmäklare – kvinnor.

Trenden tycks accelerera, nu är andelen kvinnor som utbildar sig till fastighetsmäklare och även registrerar sig som fastighetsmäklare kring 60 procent.

 

Taggar: , , , , , , , , ,

 

Dela