Hålla visning själv – att tänka på

Att hålla i visningen vid försäljning av en lägenhet eller ett hus – det vill säga att faktiskt ta emot spekulanterna, visa dem runt och svara på deras frågor – är något som traditionellt har ingått i mäklarens uppdrag. Av olika anledningar kan det dock vara så att man väljer att hålla visningen av sitt hem själv vid försäljning. Kanske har man valt att sköta hela försäljningen privat. Det finns också mäklare idag som låter kunden sköta visningen mot ett lägre arvode. Oavsett anledningen bakom finns det fördelar och nackdelar med att hålla i visningen själv, som det är bra att ha i åtanke.

En nackdel är att visningarna kan ta upp mer av ens tid än man kanske hade tänkt. Vanligtvis planerar man in två visningar på två olika dagar, men förutom dessa allmänna visningar kan det också hända att spekulanter som är mycket intresserade hör av sig för att få gå på en förhandsvisning. Om man är intresserad av att sälja sin bostad måste man då göra tid för dessa extra, privata visningar.living-room-527646_960_720

En annan faktor, som både kan vara en fördel och en nackdel, är att man i egenskap av ägare och försäljare inte är en objektiv och neutral part på samma sätt som mäklaren är. För vissa spekulanter kanske detta ses som att de inte kan lita på dina svar, medan andra kan tycka att det är trevligt och mer personligt att prata med den som faktiskt har bott i lägenheten eller huset. Som ägare sitter man också inne på mer information om bostaden än mäklaren, till exempel historier om saker som har hänt där, hur området är att bo i, hur lyhört det är och andra saker som spekulanterna kan vara intresserade av. Att ha ägaren på visningen kan göra att de vågar ställa mer direkta frågor, som de inte hade frågat en mellanhand som mäklaren.

Något annat man kan tänka på generellt när man ska hålla i en visning är att det oftast är bättre att sälja ett möblerat hem än ett tomt hem. Anledningen är densamma som att vissa spekulanter tycker att det är trevligt att prata direkt med ägaren – det är helt enkelt mer personligt med ett hem som ser bebott och hemtrevligt ut än ett tomt skal. Se därför gärna till att ställa in ett fåtal möbler inför visningen, även om du redan har flyttat. En byrå med en vas blommor på kan till exempel på ett enkelt sätt förhöja rummet och göra det mer välkomnande.

 

Taggar: , , ,

 

Dela