Homestyling

En allt vanligare uppgift som ingår i mäklaryrket är homestyling, det vill säga att inreda och piffa upp lägenheten eller huset man ska sälja inför en visning för att visa fastigheten från dess bästa sida, och därmed kunna få ut ett högre pris.

Homestyling handlar dock om mer än att bara lägga fram några citroner på köksbänken. För att det ska ha önskad effekt måste man gå igenom hemmet från grunden, vilket börjar utanför fastigheten om du bor i villa. Man säger ju att det första intrycket är det viktigaste, och det första intrycket av ett hus är dess tomt och entré. En billig åtgärd för att förhöja intrycket är därför att rensa bort löv, klippa gräset, trimma buskarna och ställa fram några fina krukor med nyplanterade blommor på trappen inför en visning. Inomhus gäller det också att rensa: alla personliga fotografier och spår efter det vardagliga livet (som klädhögar, lästa dagstidningar eller samlingen kylskåpsmagneter) ska bort, och om man vill vara grundlig bör man även byta ut sina egna möbler mot nya, moderna möbler. Städning är också en viktig faktor inom homestyling, och en riktig vårstädning inklusive fönsterputsning hör därför till. När hemmet sedan är rent och opersonligt, kan man ställa in blommor i vas, ljusstakar och prydnadskuddar som ger hemmet en falsk personlig ”touch”, och som ger det riktigt homestylade utseendet.Interior Of Farmouse Kitchen

Precis som man på en visning vill visa sitt hus från sin bästa sida, vill man alltid visa upp sig själv från sin bästa sida för att må bra. Om man är missnöjd med sin kropp kan det vara svårt att känna självförtroende och säkerhet i det man gör. Många kvinnor mår till exempel dåligt för att de tycker att de har för små bröst.

Frågan är dock om homestylingens storhetsdagar är över lika snabbt som de kom. En undersökning som Svensk Fastighetsförmedling har gjort visar nämligen att överdriven homestyling snarare irriterar köparna än imponerar på dem, och att det sällan driver upp priset. Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling menar därför att man kan behålla sina egna möbler i hemmet under visningen, och skippa utlagda grönsaker. Däremot lönar det sig fortfarande att städa riktig ordentligt: ett hem med bristfällig städning var nämligen det som köpare tyckte var näst mest irriterande, enligt undersökningen.

 
 

Dela