Köpa sommarhus

Att kunna köpa ett sommarhus är något som väldigt många drömmer om. Att ha sin egen lugna vrå, kanske i kontakt med naturen, ger ett helt annat lugn än när man reser omkring på semestern. Man ska dock vara medveten om att hus kräver underhåll och att man därför får vara beredd på att lägga ner en del tid på sitt köp. Att arbeta fysiskt med en trädgård och ett hus kan dock vara avkopplande i sig. I den här texten ska vi ge några tips på vad aspirerande husköpare bör tänka på innan de slår till!

Anpassa huset efter dina behov

Det är bra att låta sig inspireras innan man ger sig i kast med ett husprojekt. Läs till exempel en text om hur några byggdeett runt hus med både öppna och slutna miljöer. Det är dock vanligare att man köper ett äldre hus än att låta bygga ett nytt. Även befintliga hus kan dock anpassas så att de passar husköparen bättre. Ofta utan att man måste söka bygglov. Det är alltså inte säkert att det är en bra idé att köpa ett hus med till exempel en bastu, bara för att man gillar det. Du kan med små medel bygga en egen bastu.

Att tänka på inför köpet

Har huset ett värmesystem som räcker för era behov? Om inte är det ganska billigt med en varmvattenberedare med tillräcklig kapacitet för duschar och disk. Är avlopp och vatten indraget? Är det inte det får ni räkna med en stor extra investering eller acceptera ett lite enklare liv. Ligger huset tillräckligt nära er ordinarie bostad? Många sommarhus står tomma för mycket eftersom ägarna inte gör sig besväret att åka dit så ofta som de tänkt sig. Slutligen; låt en fackman besiktiga huset så att ni inte drabbas av tråkiga överraskningar i form av till exempel mögliga bjälklag eller murkna fönster.

 
 

Dela