Lån till kontantinsatsen – allt du behöver veta

Att köpa en bostad är sannolikt den största affären de allra flesta gör i sitt liv, och det kan säkerligen kännas överväldigande att hantera så stora summor pengar – särskilt när det är pengar som man (i de flesta fall) faktiskt inte har, utan har lånat från en bank. Det är mycket få förunnat att kunna köpa ett hus eller en lägenhet utan att låna till majoriteten av köpeskillingen, och många har inte ens råd med den kontantinsats som måste föras över inför själva köpet. Detta har inte alltid varit ett problem, då man tidigare har kunnat låna pengar till 100 procent av köpeskillingen. Sedan den 1 oktober 2010 gäller dock ett bolånetak för alla nya bostadslån. Det innebär att man endast får låna pengar motsvarande max 85 procent av köpeskillingen. Detta följer också det allmänna rådet från Finansinspektionen att inget lån med bostaden som säkerhet bör överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde vid tidpunkten för lånet.

Detta betyder med andra ord att man som blivande bostadsägare måste skaffa de resterande 15 procenten av köpeskillingen på annat sätt. För att ta ett exempel måste man om man vill köpa en lägenhet som kostar en miljon anskaffa en kontantinsats på 150 000 kronor. Det är en ansenlig summa pengar för de allra flesta, och inget man sparar ihop till i brådrasket. Det bästa är så klart om man ändå kan spara ihop till kontantinsatsen, men om man har hittat den perfekta bostaden till salu hinner man kanske inte det. Har man turen att redan äga en bostad som man kan sälja med vinst löser sig problemet på det sättet – då kan överskottet från försäljningen användas som kontantinsats när man köper nästa bostad.

Har man varken sparade pengar eller tidigare bostad att sälja återstår dock ett tredje alternativ, nämligen att låna pengarna till kontantinsatsen. Då är det ett så kallat privatlån eller blancolån som gäller, det vill säga ett lån utan säkerhet. På grund av att lånet inte har någon säkerhet är räntan vanligtvis betydligt högre för dessa lån. Därför kan det vara bra att använda sig av den typ av tjänst som finns på https://www.freedomfinance.se/, där man kan jämföra olika bankers lånevillkor för att få de bästa möjliga förutsättningarna. Då får man ju också bättre förutsättningar för starten av ens liv i ens nya bostad.

 

Taggar: , , , ,

 

Dela