Mäklare – din hjälp vid flytten

Det är spännande att flytta, samtidigt som det kan vara svårt att hitta den perfekta bostaden. Det är ofta en god idé att ta hjälp av en mäklare för att underlätta bostadsköpet, särskilt om du ska flytta till en annan ort.

Flytta

De flesta av oss flyttar flera gånger i livet, både inom en stad och mellan olika städer i Sverige, vissa även utomlands. För många är flytten något nytt och spännande som hör samman med ett nytt steg i livet, för andra är det något nödvändigt på grund av ändrade livsförhållanden. Oavsett om du ska flytta till Stockholm, Umeå eller London, så innebär en flytt och bostadsköp mycket arbete. För att göra ett så bra köp som möjligt bör du tänka igenom alla aspekter av den nya bostaden i förväg.

Bostadsrätt

Om du ska flytta till en lägenhet kan en mäklare vara till stor hjälp, särskilt om du flyttar till en ny stad eller till ett nytt område om du bor i en större stad. Att köpa en bostadsrätt handlar inte bara om att hitta en våning med rätt antal rum och bra kommunikationer, det innebär också att du ska bli en del av en bostadsrättsförening. Det är både viktigt att se på den månatliga avgiften till bostadsrättföreningen, men också hur den är förvaltad. Det finns företag som Nabo.se som förvaltar bostadsrättföreningar, vilket kan vara en god hjälp för en lyckad grannsämja – läs mer här och förvissa dig om att din nuvarande eller blivande bostadsrättsförening blir rätt förvaltad. Genom att anlita en mäklare kan du få mer information om bostadsrättsföreningen än om du ska undersöka allt själv – rätt bostadsrättsförening är vital för en bra affär och för att du ska vilja bo i huset på lång sikt.

Villa

Det är mycket som ska stämma när du ska köpa en villa: rätt område, kommunikationsmöjligheter och skolor. Du vill självklart också hitta det perfekta huset utifrån ekonomi och behov. När du ska köpa ett hus kan det vara klokt att både anlita en mäklare, men också att göra egna undersökningar. Att köpa ett hus är ofta den största affär som vi gör som privatpersoner och det är viktigt att det blir rätt. För att försäkra dig om att huset är i det skick som annonsen utlovar bör du anlita mäklare, så är du juridiskt sett tryggare vid problem. Tänk också på att verkligen fråga mäklaren kring allt, varenda liten detalj, så att du inte ett år senare står med stora utgifter för tak eller källare som du trodde skulle vara täckta av husbesiktningen eller mäklaren. Det är bättre att fråga samma fråga tre gånger och verkligen vara säker på att du förstått vad som gäller, än att inte vilja verka dum och sedan stå med en dyr räkning. Tänk också på att du har ett eget besiktningsansvar som köpare. Om du ser fel, men inte bryr dig om dem, är de på ditt ansvar.

 
 

Dela