Mäklarnas arvode

Alla som någon gång har sålt ett hus eller en lägenhet vet att mäklare tar betalt för sina tjänster i form av ett arvode. Exakt hur detta arvode är upplagt kan variera – det allra vanligaste är en provision på summan bostaden säljs för, det vill säga en viss procentsats, men arvodet kan också bestå av en fast avgift eller en kombination av de båda. Många ser fastighetsmäklare som ett högavlönat jobb, men hur ser det egentligen ut i verkligheten? Hur mycket av provisionen får en mäklare, och hur mycket tjänar de?

När Dagens Nyheter år 2011 granskade fastighetsmäklarnas löner kom de fram till att Sveriges då cirka 6 700 fastighetsmäklare hade en medellön på 345 000 kronor om året. Även vice vd:n för Mäklarsamfundet, Stina Wallster, håller med om denna bild av mäklarnas lönesituation. Detta ger dock inte hela bilden, eftersom lönerna för olika mäklare varierar kraftigt beroende på deras erfarenhet och beroende på var någonstans i Sverige som de är verksamma. Det finns ett fåtal mäklare som tjänar över en miljon om året, medan en mycket stor grupp har en årslön på under 150 000 kronor.home-366927_960_720

En annan sak som inte stämmer med den allmänna uppfattningen är var de mäklare som tjänar mest är baserade. En vanlig uppfattning är att det är i storstäderna, som Stockholm och Västerås, som man kan tjäna mycket som mäklare. Sanningen är att konkurrensen där är så hård, att mäklare tvingas pressa priserna. Istället är det på större orter utanför städerna som de mest välavlönade mäklarna finns, till exempel Norrköping och Västerås.

En annan sak som många lekmän kanske inte inser är att mäklaren ofta inte får hela arvodet. Istället går det till mäklarfirman hen är anställd vid, som sedan ger mäklaren en viss procentandel, vanligtvis 25 procent, av arvodet i lön.

Om man vill ha större inflytande över sin lönesituation som mäklare kan man bilda ett eget företag. Om du funderar på att göra det, kan det vara bra att anlita Fakturino för hjälp med factoring till en början. Då får du nämligen in pengar från dina fakturor snabbt, som du kan investera i till exempel marknadsföring, kontorsmöbler och annat som behövs vid uppstart.

 

Taggar: , ,

 

Dela