Så får du en mäklarlicens

Under en människas livstid flyttar man vanligtvis flera gånger. Det handlar ofta om att röra sig mellan olika delar i ens livscykel – vilka ställer olika krav på ens boende. Som barn bor vi oftast hemma hos en eller båda föräldrarna. Nu förtiden är bonus-familjemedlemmar ett vanligt förekommande inslag. Som ung vuxen vill vi stå på egna ben, jobba eller plugga. Kanske bli sambo för första gången. Startar vi familj behövs kanske lite större yta och blir det barn så behövs garanterat större yta. Val handlar om bostadens storlek och kostnad, villa eller lägenhet. Ju större familj, desto större yta behövs. Återigen kommer bonus-familjemedlemmar in i bilden. När barnen är utflugna eller ålderns krämpor sätter in så behövs åter igen nytt boende. Alltså. Människor flyttar. Och i flyttarna behövs hjälp och där kommer mäklarna in. En mäklare är inte bara en människa som hjälper till att köpa och sälja bostäder. En mäklare hjälper människor att förflytta sig genom olika livsroller.

Vet mäklare alltid bäst?

Ofta vill husköpare- och säljare att deras mäklare vet bäst. Mäklaren i form av en expert siar om framtiden men kan inte veta säkert hur bomarknaden kommer att utvecklas. Alla vill vinna, tjäna pengar på fastighetsaffären. Mäklare i olika länder har olika roller och ansvar. I Sverige har de ofta en mindre deltagande roll medan firman de arbetar för har ett övergripande ansvar. I Sverige värderas bostäder innan försäljning och även om en hel del fastighetsspekulationer förekommer har vi en förhållandevis öppen och demokratisk bostadsmarknad. En mäklare behöver både vara insatt i aktuella trender och ekonomiska svängningar men också ha stor kunskap om de områden som man är verksam inom. Det är stor skillnad mellan att sälja en stuga i fjällen, en fyra på Östermalm i Stockholm och en fyrarumsvilla i Örkelljunga. Men en sak är densamme och det är att det alltid är människor inblandade i affärerna. Bostäder är oftast den största affär som en enskild människa gör i sitt liv. Dessutom är den förknippad med stora livsavgörande förändringar. En bra mäklare ser alltid till människan först och byggnaderna därefter.

Är mäklaryrket något för dig?

En mäklare är som är godkänd som kontrollerad yrkesman har utbildning på högskolenivå. De behöver 2-3 år av relevant yrkesutbildning. Under de åren finns olika ämnen som man ska få minst godkänt i. Exempel på ämnen som man studerar är fastighetsrätt, fastighetsförmedling, byggnads- och värderingsteknik och företagsekonomi. Ekonomi i kombination med juridik är en viktig del i utbildningen. Dessutom ska man fördjupa sig i något ämne inom ett specifikt område. Efter utbildningen kan man ansöka om att bli registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden. Efter det kan man titulera sig som professionell mäklare och innehavare av mäklarlicens. För att komma in på en mäklarutbildning krävs bra resultat för att ansöka. Om betygen saknas kan man söka via att skiva högskoleprov. Ett tips är att träna med gamla högskoleprov för att öka chanserna att få ett högt resultat. Efter man fått sin licens anses chanserna goda till att få jobb. Det är också möjligt att avancera och tjäna bra om man arbetar hårt

 
 

Dela